Henta fra journalisten.no |
Den danske journalisten Jørgen Pedersen, kjent som Jøp, arbeidet i Børsen og Ekstra Bladet før han startet rådgivningskontor. Han har nylig skrevet bok. Forlaget skriver han «gir et fantastisk innblikk i medienes verden».
Et av kapitlene handler om hvordan han manipulerte Danmarks Radio til å stoppe en tv-dokumentar om «Scandinavian Star» som allerede sto på sendeplanen. I flere år arbeidet Tron Strand i Bergens Tidende sammen med journalister i Jyllandsposten med å grave i stoff om eierforholdene til «Scandinavian Star». Politietterforskninga førte ikke til et tilfredsstillende svar på spørsmålet om hvem som sto ansvarlig for drift av båten. Mistanken om andre bakmenn enn de dømte ble aldri avkreftet. Journalistene fant spor i retning av en dansk reder i Florida. Han hadde «Scandinavian Star» i sin flåte, under nytt navn. Selskapet dansken var sentral i, hadde hatt flere ulykker med sine skip. Hver gang mottok selskapet høye forsikringssummer. Lederen for selskapet het Niels-Erik Lund. Han var registrert eier av «Scandinavian Star» også i 1990.
Dette er kjente opplysninger fra reportasjeserien i Bergens Tidende og Jyllandsposten i 1997. Lund foretok seg den gang ingenting. Først da det lages tv-film reagerer han. Han tar kontakt med rådgiver Jøp og ber om hjelp. Jøp skriver han kunne merke på Lund at dette var en mann som trodde at når han fortalte journalistene han var uskyldig i de «fremsatte påstande», ville de straks si unnskyld, og fjerne filmen fra tv-programmet. Jøp forklarte han at dette var en altfor naiv oppfatning. Noe annet måtte til om Lund skulle få sine ønsker oppfylt.
Motivet for å hindre programmet i å bli sendt, måtte være at det inneholdt ærekrenkende beskyldninger mot den hederlige Niels-Erik Lund. Jøp benekter ikke at Lund sto oppført som «managing owner» for «Scandinavian Star», han viser bare til at andre allerede er dømt. Det er derfor utilbørlig å trekke Lund inn i saken. Ingen myndigheter har noensinne påstått at Lund skulle være ansvarlig. Men det var jo derfor filmen ble laget. Rettssakene fram til dommen i Høyesterett i 1993 utelot vesentlige opplysninger.
Rådgiver Jøp skaper et useriøst bilde av den journalistiske ledelsen i Danmarks Radio. Påstandene til journalistene var falske. Ingenting hadde kommet fram som ikke også var kjent under straffesaken. Det som Jøp klarte å fjerne søkelyset på, var at tv-dokumentaren faktisk pekte på slike nye opplysninger.
En advokat ble brakt på banen. Advokat Sven Rosenmeyer Paulsen hadde sendt Jøp ei erklæring om at Niels-Erik Lund ikke «hadde været involveret i sagen». Rosenmeyer Paulsen var aktiv i den første perioden etter ildspåsettelsen i 1990. Han og andre forretningsadvokater representerte næringsinteresser som under sjøforklaringa ennå ikke visste om deres virksomhet skulle bli dratt fram. Juristenes innsats gjorde at investorene trakk et lettelsens sukk. Politiet slukte advokatenes framstilling, og etterforskninga ble ledet inn i spor der alle opplysninger var silt av sjøretts- og skatteeksperter på forhånd. Ikke rart at Jøp kan skrive: «Vores vidne Sven Rosenmeyer Paulsen gjorde en fin figur og var krystaldklar i sit utsagn».
Jøp hoverer over Pressens Faglige Utvalg i Norge som til forskjell fra organet i Danmark ikke kom til at det ble begått presseetiske feil i oppslaget som Jøp fikk Danmarks Radio til å la være å sende. Det danske Pressenævn mente DR ikke kunne bruke betegnelsen ansvarlig reder som oversettelse av det engelske «managing owner» om Niels-Erik Lund. Pressenævnet mente man da ga Lund ansvaret for brannen på skipet. Pressens Faglige Utvalg mente derimot at TV 2 var i sin fulle rett til å ta opp begrepet «managing owner» og sette det i sammenheng med ansvaret for skipets drift uten å ta stilling til hva som var det juridiske innholdet i betegnelsen.
Danmarks Radio godtok at programmet ikke skulle sendes og gikk seinere med på at Lund fikk korrigere det da det seinere likevel ble sendt. Den endelige ydmykelsen av Danmarks Radio kom høsten 2002. Uten offentlig innsyn gikk DR da med på å betale en halv million kroner til Niels-Erik Lund. Jøp fikk igjennom at avtalen skulle være hemmelig.
Beslutninga til den danske regjeringa om at skattemyndighetene skal granske «Scandinavian Star» førte til at Riksadvokaten utsatte sin behandling av aken. Dersom ny etterforskning virkelig blir noe av, skal den ha som oppgave å finne ut om det var de virkelige eierne av «Scandinavian Star» som ble stilt til ansvar for fergebrannen som krevde 159 menneskeliv. Da vil det bli klargjort om Danmarks Radio var for tidlig ute med sin forliksgave til skipsreder Lund.
Men medierådgiver Jørgen Pedersen kan uansett glede seg over gode honorarer i saken.
Innlegget er henta frå Journalisten.no
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Skriv gjerne en kommentar!