Manipulasjon og medierådgivning

Henta fra journalisten.no

Den danske journalisten Jørgen Pedersen, kjent som Jøp, arbeidet i Børsen og Ekstra Bladet før han startet rådgivnings­kontor. Han har nylig skrevet bok. Forlaget skriv­er han «gir et fantastisk innblikk i medi­enes verden».

Et av kapitlene handler om hvordan han mani­pulerte Danmarks Radio til å stoppe en tv-doku­men­tar om «Scandinavian Star» som allerede sto på sende­planen. I flere år ar­beidet Tron Strand i Bergens Tidende sammen med jour­na­lister i Jyl­lands­posten med å grave i stoff om eier­forhold­ene til «Scandinavian Star». Politi­etterforskninga førte ikke til et til­freds­still­ende svar på spørs­målet om hvem som sto an­svar­lig for drift av båten. Mis­tanken om andre bak­menn enn de dømte ble aldri av­kreftet. Journa­list­ene fant spor i ret­ning av en dansk reder i Florida. Han hadde «Scandinavian Star» i sin flåte, under nytt navn. Selskapet dansken var sentral i, hadde hatt flere ulykker med sine skip. Hver gang mot­tok selskapet høye forsikrings­summer. Lederen for sel­skapet het Niels-Erik Lund. Han var regi­strert eier av «Scandinavian Star» også i 1990.


Dette er kjente opp­lysninger fra re­port­asje­serien i Bergens Tidende og Jyl­lands­posten i 1997. Lund fore­tok seg den gang ingen­ting. Først da det lages tv-film rea­gerer han. Han tar kon­takt med råd­giver Jøp og ber om hjelp. Jøp skriver han kunne merke på Lund at dette var en mann som trodde at når han for­talte jour­na­list­ene han var uskyldig i de «frem­satte påstande», ville de straks si unn­skyld, og fjerne filmen fra tv-pro­gram­met. Jøp for­klarte han at dette var en alt­for naiv opp­fatning. Noe annet måtte til om Lund skulle få sine ønsker oppfylt.


Motivet for å hindre pro­grammet i å bli sendt, måtte være at det inne­holdt ære­krenk­ende be­skyld­ninger mot den heder­lige Niels-Erik Lund. Jøp be­nekter ikke at Lund sto opp­ført som «manag­ing owner» for «Scandinavian Star», han viser bare til at andre alle­rede er dømt. Det er der­for util­børlig å trekke Lund inn i saken. Ingen myndig­heter har noen­sinne på­stått at Lund skulle være an­svarlig. Men det var jo der­for filmen ble laget. Retts­sakene fram til dommen i Høyeste­rett i 1993 ute­lot ves­ent­lige opp­lys­ninger.


Rådgiver Jøp skaper et useriøst bilde av den jour­na­list­iske ledelsen i Danmarks Radio. På­stand­ene til jour­na­list­ene var falske. Ingen­ting hadde kommet fram som ikke også var kjent under straffe­saken. Det som Jøp klarte å fjerne søke­lyset på, var at tv-doku­ment­aren faktisk pekte på slike nye opplysninger.


En advokat ble brakt på banen. Advokat Sven Rosen­meyer Paulsen hadde sendt Jøp ei er­klæring om at Niels-Erik Lund ikke «hadde været in­volv­eret i sagen». Rosen­meyer Paul­sen var aktiv i den første peri­oden etter ilds­påset­telsen i 1990. Han og andre for­retnings­advo­kater rep­resen­terte nær­ings­inter­esser som under sjø­for­klar­inga ennå ikke visste om deres virk­som­het skulle bli dratt fram. Jurist­enes inn­sats gjorde at in­vest­orene trakk et lettel­sens sukk. Politiet slukte advo­kat­enes fram­stilling, og etter­forsk­ninga ble ledet inn i spor der alle opp­lys­ninger var silt av sjøretts- og skatte­eksperter på for­hånd. Ikke rart at Jøp kan skrive: «Vores vidne Sven Rosen­meyer Paulsen gjorde en fin figur og var krystald­klar i sit ut­sagn».


Jøp hoverer over Pressens Faglige Utvalg i Norge som til for­skjell fra organet i Dan­mark ikke kom til at det ble be­gått presse­etiske feil i opp­slaget som Jøp fikk Dan­marks Radio til å la være å sende. Det danske Presse­nævn mente DR ikke kunne bruke be­tegn­elsen an­svar­lig reder som over­sett­else av det eng­elske «managing owner» om Niels-Erik Lund. Presse­nævnet mente man da ga Lund an­svaret for brannen på skipet. Press­ens Faglige Ut­valg mente derimot at TV 2 var i sin fulle rett til å ta opp be­grepet «manag­ing owner» og sette det i sammen­heng med an­svaret for skipets drift uten å ta stil­ling til hva som var det jur­id­iske inn­holdet i betegnelsen.


Danmarks Radio god­tok at pro­gram­met ikke skulle sendes og gikk sein­ere med på at Lund fikk korri­gere det da det sein­ere like­vel ble sendt. Den ende­lige yd­myk­elsen av Dan­marks Radio kom høsten 2002. Uten offent­lig inn­syn gikk DR da med på å be­tale en halv milli­on kroner til Niels-Erik Lund. Jøp fikk igjen­nom at av­talen skulle være hemmelig.


Beslutninga til den danske regjeringa om at skatte­myndig­het­ene skal gran­ske «Scandi­navian Star» førte til at Riksa­dvo­katen ut­satte sin be­hand­ling av aken. Der­som ny etter­forsk­ning virke­lig blir noe av, skal den ha som opp­gave å finne ut om det var de virke­lige eier­ne av «Scandi­navian Star» som ble stilt til an­svar for ferge­brannen som krevde 159 men­neske­liv. Da vil det bli klar­gjort om Dan­marks Radio var for tid­lig ute med sin for­liks­gave til skips­reder Lund.


Men medie­råd­giver Jørgen Pedersen kan uan­sett glede seg over gode hono­rarer i saken.


Innlegget er henta frå Journalisten.no


Kommentarer